Project Description

| RONDJE BROMTOL

Fietsend door Oosterhout, ontdek je nieuwe plekjes. Speciaal voor fietsers, is er bij turborotonde de Bromtol een 25 meter lange fietstunnel aangelegd. Ook aan de binnenkant is gedacht. Met in gedachte het kunstwerk van Piet Hohmann, is een eigentijdse versie van dynamiek en beweging te zien in de tunnel, die refereert aan de omgeving.

De ene kant grenst aan de rotonde met daarop het kunstwerk ‘de Bromtol’. Beweging zit hier in het draaien van de bromtollen en de beweging die jij als fietser veroorzaakt. Zowel het geluid van een bromtol als de ruis van rijdende auto’s, geeft een zoemend geluid. Alles geeft het gevoel van een mechanische dynamiek.
De andere kant grenst aan de natuur rondom de rotonde. De dieren in de weilanden, de ecologische verbindingszone die stukken groen met elkaar verbindt. Hierdoor wordt het voor verschillende planten en dieren aantrekkelijk om er te (over)leven. Het dynamische van de natuur met zijn seizoenen, de zoemende insecten, het is een geheel vol leven en beweging.
Wie goed kijkt ontdekt bijzondere beestjes. Deze kleine insecten zijn gemaakt door kinderen van basisschool de Achthoek uit Den Hout. Zij hebben elk een klein insect ontworpen en daarin hun naam verwerkt.

In samenwerking met Gemeente Oosterhout/ JONG, den Ouden Bouwgroep en Basisschool de Achthoek.

Speciaal voor het onderwijs én om te laten zien wat er zoal aan werkzaamheden komt kijken bij het aanleggen van een rotonde, maakten we dit filmpje.

Kijk, leer en inspireer! Er gaat een wereld voor je open…