Project Description

| MONUMENT VOOR DE TIJD

Op 8 maart is het internationale vrouwendag. De dag waarop de vrouwen uit onze samenleving even in het licht worden gezet. En dat is wat we ook in Oosterhout gaan doen, tenminste, in een stukje ervan. Afgelopen jaar heeft Stichting Waardemakers daar gewerkt aan een project, wat heeft geresulteerd in een kleine expositie. Deze expositie is onderdeel van het programma van VASTWEL en opent op 8 maart om 16:00 uur, in het voorportaal van de Antoniuskerk.

Als we denken aan de heilige Antonius, dan denken we vaak aan verloren objecten die we graag terug willen en waarvoor we zijn hulp zo nu en dan eens inschakelen. Echter is Antonius ook de beschermheer van vrouw en kind. Dat kwam naar voren uit een project wat gestart is rondom de Antoniuskerk. Want de kerk lijkt leeg, maar is dat wel zo? Na gesprekken en bezoeken blijkt het daar volop te leven. In de kerk zelf is een weggeefwinkel ingericht en in het nabijgelegen gebouw van de Vinder is een inloophuis. Er wordt daar volop voor elkaar gezorgd, naar elkaar geluisterd, hard gewerkt en gesorteerd, koffie geschonken, activiteiten uitgevoerd en gedeeld. Het verleden werd erbij gehaald. De Antoniuskerk was de kerk van de arbeiders. Hele families waren verbonden aan deze plek. Vanuit de parochie heeft de hele omliggende omgeving eigenlijk een enorme sociale functie. De scholen, het EKhuis (voormalige Schervenheuvel), de pastorie, het voormalige klooster, allemaal onderdeel van de parochie van vroeger. Er zit dus veel sociaals verborgen in die oude stenen.

En nu dan? Nu zien we rondom de kerk, in de aangrenzende wijken nog veel meer initiatieven. Sommige zijn voortgezet in de oude gebouwen, andere zijn totaal zelfstandig ontstaan of als onderdeel van onze sociale structuren opgezet. En wat blijkt; de meeste sociale liefdadigheid wordt gedraaid door vrouwen. Van jong tot oud, met verschillende culturele herkomsten, vanuit diverse intenties en met verscheidene motivaties. Dus waar regelmatig wordt gedacht dat er zo weinig gebeurd, zijn het de vrouwen die op de achtergrond zorgen dat niemand wat te kort komt. Vanuit welke overtuiging dan ook. Met aandacht, liefde, oprechtheid en zorg. Een ode aan de powervrouwen en hun inzet, een expositie als monument voor deze tijd. Kom ze bekijken!

Vanaf 9 maart elke dag te bezoeken tussen 9:00 en 16:00 uur in het voorportaal van de Antoniuskerk.

Een project van Juul Langenberg en Wilma Rekkers, in samenwerking met Gemeente Oosterhout en Cultuurfonds.