Project Description

| LAB, Leuker, Anders, Beter

In opdracht van Duurzaam Oosterhout ontwierpen we voor de Duurzaam Oosterhout Week 2023 een LAB rondom het thema ‘circulariteit’.

Dit LAB was geen standaard laboratorium. De letters staan voor Leuker, Anders Beter, woorden die we inzetten om te laten zien op welke manieren je als mens kunt bijdragen aan het verduurzamen van je dagelijkse leven. Er zijn namelijk best al wat initiatieven in onze samenleving te vinden die bijdragen aan circulariteit en goed zijn voor de wereld. Die het gebruik van grondstoffen minimaliseren en de afvalstroom beperken. Deze voorbeelden hebben we gebundeld in een kleine tentoonstelling. In deze tentoonstelling kun je ook meer te weten te komen over de achtergrond van initiatieven én je kunt allerlei quizzen doen om te kijken hoe goed je al bezig bent.

Daarnaast hebben we in het LAB ook een muur voorzien van een groot spel, waar je je huidige duurzame status kunt testen. Door het weghalen van acties die je nog niet doet, ontstaat een staafdiagram met acties die jij al toepast in je dagelijkse leven. De verschillende kleuren geven aan in welke categorie je al heel bewust bezig bent en waar nog winst te behalen valt.

Naast deze interactie, hadden wij in het ontwerp nog een andere uitdaging: we wilde dat het LAB volledig circulair zou zijn. Dat is gelukt! En het is de reden dat het er op deze manier uit ziet. Er zijn heel veel bewuste keuzes gemaakt om circulariteit zo breed mogelijk te kunnen toepassen. Zo is alles wat je ziet in het LAB geleend van anderen. Zowel de materialen om het LAB mee te bouwen, als de inhoudelijke verhaaltjes. Dit vond je terug op de LABels die aan de spullen hingen. Na het afbreken van dit LAB, gingen alle materialen en spullen weer retour afzender.

Bezoekers konden via het achterlaten van een boodschap in een reageerbuisje, reageren op de vraag: wat ga jij vandaag anders doen voor een beter morgen?

De antwoorden werden verwerkt in een spoken word performances, als afsluiter van de Duurzaam Oosterhout Week 2023.