| DE KLEINE HEILIGE DRIEHOEK

| SCHRIEK KOEKFABRIEK EN CARNAVAL

| LEERLOOIERIJ HUIJBEN

| DE BAKKERIJ IN DE KLAPPEIJ

In gesprek met Paul van Acker, bewoner van de Antonius Pastorie aan de St. Vincentiusstraat.

> opgenomen: november 2023

Je zou kunnen zeggen dat er een kleine heilige driehoek verborgen ligt in deze buurt, als onderdeel van de Antoniusparochie. De kerk met zijn pastorie en schuilkelder, het klooster van de franciscanessen (nu het Thomashuis) en de Schervenheuvel, het voormalige EKhuis. Die laatste is helaas niet meer zichtbaar aan de Zandheuvel en heeft plaatsgemaakt voor twee woningen. Al deze panden zijn gebouwd in de stijl van architect Cuijpers, die op late leeftijd nog het ontwerp voor de kerk maakte. Kenmerkend voor zijn bouwstijl zijn de neoclassisistische elementen en de verschillende kleuren stenen, die hij in de gebouwen verwerkte. Architect Oomen uit Oosterhout heeft de bouw verzorgd van de meeste van deze panden.

In gesprek met Hans van Vugt en Leon Vermijs, bewoners van de Zandheuvel en de Kloosterstraat.

> opgenomen: november 2023

Dit fabriekspand is begin twintigste eeuw gebouwd door de familie Van der Aa. De architectuur is een mooi voorbeeld van het Nieuwe Bouwen.

Vanaf 1925 deed het dienst als drukkerij van boeken en kranten, die zich doorontwikkelden tot kartonfabriek Vandra (opgegaan in het huidige Smurfit Kappa).

In 1956 vestigde de familie Schriek zich in het gebouw en toverde de fabriek om tot koekfabriek. Ze produceren ontbijtkoeken. In 2000 werd de fabriek overgenomen door Bolletje. 

Kort daarna werd het pand bestempeld tot rijksmonument. In 2005 werd het omgetoverd tot tien woningen. Op deze manier kon de architectuur en de geschiedenis behouden blijven voor de toekomst. 

In gesprek met Hans van den Berg, bewoner van de leerlooierij aan de Pastoor Bresserstraat.

> opgenomen: november 2023

Het pand van leerlooierij Huijben is in fasen tot stand gekomen tussen 1895 en 1918. Oorspronkelijk is het gebouwd als drie-laags nathuis met droogzolder, voorzien van één-laags uitbreidingen, die later zijn verhoogd, terwijl het geheel ook in omvang is verdubbeld.

De schoorsteen werd in 1917 gebouwd door Jos Helden, omdat de fabriek de beschikking kreeg over een stoommachine. 

Het pand Zandheuvel 2 was vroeger ook onderdeel van de looierij. 

Tijdens de tweede wereldoorlog opende gemeente Oosterhout er een distributiekantoor. De familie Huijben gaf een aantal onderduikers een schuilplaats in de fabriek. In het najaar van 1944 krijgt het Poolse leger onderdak in het pand.

Het pand is in 1999 aangewezen als rijksmonument. Vanaf 2017 worden er drie woningen in het monument gebouwd. 

In gesprek met John Snelders, bewoner van de Catharinastraat en eigenaar van het Bakkerij Museum.

> opgenomen: november 2023

De Klappeijstraat was vroeger één lange straat. Het zag er toen echt heel anders uit dan nu. Hier stond de bakkerswinkel van de vader van John. Hij leerde Jeanne kennen in ’t Ginneke, toen hij daar met zijn vrienden ging dansen in de soos. Zij komt uit Princehage.

John kocht de bakkerij over van zijn vader. Toen het turkscafé naast hem afbranden, heeft hij dat erbij kocht. Langzaam transformeerde hij het pand naar de verschijning die we nu kennen. Bij allerlei Oosterhoutse sloopprojecten haalde hij steentjes, hardstenen elementen en kozijnen. Zo bouwde hij de boel weer op en ontwikkelde de bakkerij zich langzaam tot museum. De winkel is alweer geruime tijd gesloten, maar de groepen komen nog steeds met bussen vol naar Oosterhout. Om samen speculaasjes te bakken, in die prachtige voormalige bakkerij.