| ONZE WILLEM

Dames en heren, jongens en meisjes.. wij presenteren u het verhaal van ónze WILLEM!

Willem, Willem? Willem wie? Nou, Willem van Duvenvoorde, je weet wel. Toch?!

 

In onze stad verwijzen nog wel wat zaken naar Willem van Duivenvoorde, zoals straatnamen en een woonwijk. Er staat nog een stukje toren van wat ooit het grootste kasteel van Europa was, toen het hier nog Hertogdom Brabant heette en er is nog een beeldhouwwerk in een park, dat meer bekend is om zijn maker dan om wat staat afgebeeld. Kleine sporen, van wat ooit een invloedrijke man is geweest.

In 2025 is het 700 jaar geleden dat deze Willem ‘Heer van Oosterhout’ werd. Zijn grondgebied strekte zich uit van Geertruidenberg, Dongen, Oosterhout tot en met Breda. Hij heeft veel betekend voor de basis van onze stad, ook al is daar nu niet veel meer van te zien. Dankzij zijn keuzes in die tijd, kon Oosterhout groeien, ontstonden nieuwe bedrijfstakken en hadden de Oosterhouters werk. Er werden belangrijke verbindingen gelegd tussen Oosterhout en andere steden, via wegen en het water, wat de handel ten goede kwam.

Tijd dus, om zijn verhaal eens onder de loep te nemen en door te vertellen, om zijn waarde voor de stad te laten zien en levend houden. Om aan de hand van die kleine sporen uit te leggen wat zijn betekenis is voor Oosterhout. En voor Nederland. Want dankzij deze Willem, hebben we nu een Willem Alexander. Ja, serieus!

Ontdek het allemaal in het verhaal van ‘onze Willem’.

Binnenkort beschikbaar.

Een project van Juul Langenberg, Daphne Schriek en Frank Lambregts. Met dank aan Gemeente Oosterhout en het Cultuurfonds.